Blijf altijd up to date via e-mail!

  Translate

  zondag 29 september 2013

  Overtuigingskracht!

                          http://hetcompetentiewoordenboek.nl/wp-content/themes/thesis_182/custom-sample/rotator/Overtuigingskracht.jpg
  Hallo,

  Zoals in mijn laatste artikel beschreven wordt van rechtenstudenten dat ze na hun studie met goede argumentatie voor een standpunt kunnen komen. Maar een boodschap komt pas over door de lichaamstaal. Zo kan -om maar een voorbeeld te geven- de pleitnota van een advocaat qua bewoording goed overkomen, maar wanneer het op het spreken aankomt kan de lichaamstaal dit meteen naar onder halen.
  Het is daarom dus belangrijk dat aan overtuigingskracht aandacht wordt besteed door de rechtenstudent. Nu is het zo dat in de eerste fase nog geen oefenrechtbank voor zal komen tijdens je studie maar probeer in ieder geval om tijdens debatten of discussies om sterk over te komen.
  Om hier mee te oefenen raad ik je aan om de discussies tijdens een bijeenkomst serieus te nemen.
  Zo leer je om voor een grote groep mensen te kunnen spreken. Want dit is een van de competenties die een jurist zal moeten bezitten.

  Maar, nu terug op de overtuigingskracht. Om dit te bereiken heb ik een aantal tips die erg handig kunnen zijn tijdens de eerste fase van de rechtenstudie.

  1. Spreek duidelijk.
  Wanneer een discussie plaats zal vinden (of een debat) dan kom je het beste over wanneer je duidelijk spreekt. Praat dus ook hoorbaar. Je kan wel goede argumenten hebben voor een stelling maar wanneer je niet wordt gehoord heb je daar weinig aan.

  2. Zit of sta rechtop.
  Naar voren geleund praten zorgt er niet alleen voor dat je jezelf minder verstaanbaar maakt, het zorgt er ook voor dat je niet sterk overkomt. Je kunt mensen het beste van jouw standpunt proberen te overtuigen wanneer je rechtop staat.

  3. Maak oogcontact met de wederpartij.
  Ook dit zorgt ervoor dat je overtuigingskracht groter wordt. Zorg er dan wel voor dat je niet intimiderend gaat kijken. Dan kan het al gauw verkeerd uitpakken.

  4. Acteer een beetje.
  Tijdens de eerste fase van de rechtenstudie zul je een situatie hebben waarbij je een stelling krijgt aangewezen om die bij een volgende bijeenkomst te verdedigen in een debat. Het kan dan zo zijn dat je het zelf niet eens bent met de stelling terwijl je het eens moet zijn. Dan komt de kunst van het acteren om de hoek kijken. Doe gewoon net alsof je er wel voor staat en laat niet merken hoe het eigenlijk zit.

  5. Wees assertief.
  Het voorafgaande heeft allemaal te maken met assertiviteit. Daar heb ik een tijd terug al het een ander over uitgelegd in een artikel . Kort wil assertiviteit zeggen dat je bereikt wat je wil op  een nette manier.

  Hopelijk helpen deze tips bij jouw overtuigingskracht tijdens (en misschien zelfs na) de studie.
  Veel succes!

  See you soon.

  0 reacties:

  Een reactie posten

  Mogelijk gemaakt door Blogger.

  Populaire berichten