Blijf altijd up to date via e-mail!

  Translate

  zondag 23 september 2012

  Nederland op zijn kop door facebookfeest!

   http://www.112groningen.nl/data/fotos/2012/09/21/211817/chaos-project-x-haren-27.jpg
  Beste lezer,

  Afgelopen vrijdag stond Nederland weer eens op zijn kop,  door de rellen die zich naar aanleiding van een simpele uitnodiging via Facebook in Haren afspeelden. In dit artikel wil ik graag mijn mening uitten over het voorval.
  Het lijkt net alsof Facebook niet alleen op sociaal gebied een grote rol gaat spelen,
  maar ook een grote rol gaat spelen op het gebied van criminaliteit. Na de "Facebook moord" hebben we nu ook "Het facebook feest wat uitliep in rellen"..

  Natuurlijk is het niet de bedoeling van Merthe geweest om deze rellen te veroorzaken, het is noch haar bedoeling geweest om daadwerkelijk duizenden jongeren op te roepen voor haar feest.
  Wat een privé-uitnodiging had moeten zijn resulteerde in een openbaar event. 
  Maar is het wel Merthes fout, of welteverstaan, schuld?
  Beter gezegd is Merthes facebook uitnodiging wel oorzakelijk voor wat er afgelopen vrijdag zich af had gespeeld in het Groningse dorpje?

  Naar mijn mening kunnen beide vragen het beste met NEE beantwoord worden.
  In dit geval kan de schuld het beste gelegd worden bij Facebook, de media, politie en Haren als gemeente. Het lijkt namelijk erop alsof er een fout in het systeem van Facebook zit, want hoe kan het dat als men een uitnodiging "openbaar" maakt, alle "facebookers" worden uitgenodigd? Ikzelf heb namelijk geen uitnodiging voor haar feest ontvangen. Of ligt de schuld bij familie/vrienden van Merthe? Hebben zij mensen uitgenodigd, waardoor er meer mensen werden uitgenodigd, enzovoorts?

  Verder had dit feest NIET in media aandacht moeten verschijnen. Dankzij media aandacht wisten "ongenodigde" (waaronder ikzelf!!) ook van dit feest. Logisch dat herrieschoppers hun kans grepen. Logisch dat het dan uit de hand is gelopen.
  Ik ben ook van mening dat de woordkeuze door de politie nou niet echt gepast was. "Ga er vooral niet heen" tweette de twitteraccount van de nationale politie. Dachten ze nou echt dat ze met deze woorden herrieschoppers (en al die andere jongeren!!) er van weerhielden om toch maar niet naar Haren te gaan?

  Verder kon Haren (als gemeente) ook een aantal maatregelen nemen om het aantal jongeren op afgelopen vrijdag gereduceerd te hebben. Is het niet een logische gedachte dat al het openbaar vervoer naar plaats delict zou moeten worden afgesloten? Treinen en bussen ging vol beladen  met jongeren richting Haren. Waarom werd er dan niet ingegrepen?
  Waarom werd het openbaar vervoer niet stilgelegd?  Ben ik dan de enige die er zo over nadenkt?  Ik ben diep teleurgesteld in de Nederlandse maatschappij. Als je alles bij elkaar zet kom ik tot de conclusie dat dit "feest" voorkomen had kunnen worden. Een hele verstandige stap was geweest als media geen aandacht had geschonken. De rest kon dan later bekeken worden (zoals het stilleggen van openbaar vervoer).

  See you soon!

  7 opmerkingen:

  1. Ik ben het grotendeels met je eens, maar is het wel eens in je opgekomen dat dit voorval wel eens zou kunnen leiden tot bepaalde maatregelen die toevallig perfect in een bepaalde politieke agenda passen? Ik denk bijvoorbeeld aan de internetcensuur.

   BeantwoordenVerwijderen
  2. Als we de dingen van te voren wisten, was het ook makkelijk te voorkomen. Maar wist je dat er later nog meer "feestjes" werden georganiseerd. Bij Schiedam bijvoorbeeld; Maar daar stond de Politie de jongeren al op te wachten, ze werden aangehouden en opgepakt, toen ze de trein uitstapten. Ja, kijk als je het eens van te voren weet,....

   BeantwoordenVerwijderen
   Reacties
   1. Nou naar mijn mening had men het kunnen voorkomen dat zoveel jongeren erop af gingen.

    Verwijderen
   2. Ha Ha, alsof ze uit het niets te voorschijn kwamen. In één keer 3000 man. En hoeveel Politie was er? 300? Dan had 1 agent 10 relschoppers moeten pakken, dat gaat dus niet en daarom liep het zo uit de hand. Verder wat hebben we hier voor straffen. Een taakstrafje zeker. Nee 10 jaar gevangenisstraf moet hier eigenlijk voor staan. Dan bedenkt men zich nog eens. En is de kwestie ook voorkomen geweest. En zeker zo massaal. Een paar boeven die dan nog wat uithalen hadden ze dan direct opgepakt. Einde verhaal!

    Verwijderen
   3. Een taakstraf zit er niet voor hun in. Ze worden berrecht via het volwassenen strafrecht, de daders waren inmiddels 21 jaar en ouder. En als u goed leest dan staat er nergens vermeld dat ze uit het niets kwamen. Het aantal politie tegen dit aantal "hooligans" was zeker te weinig, maar is dat niet altijd zo?

    Verwijderen
  3. Voordat je een mening hebt over de 'publieke' uitnoding voor het feest is het goed om te begrijpen hoe het werkt. Niet elke Facebook gebruiker is uitgenodigd: alleen haar Facebook contactpersonen. Maar de pagina met het event er op is publiekelijk toegankelijk. Als iemand die link doorstuurt naar anderen, dan kunnen zijn ook aangeven wel of niet te komen. Anderen hebben de link dus actief gedeelt.

   "In dit geval kan de schuld het beste gelegd worden bij Facebook, de media, politie en Haren als gemeente."
   Het lijkt mij dat geen van deze partijen schuld heeft: niemand van hen heeft opgeroepen de boel te gaan slopen. Alleen de personen die naar Haren zijn gegaan, met als doel te gaan rellen (want geinspireerd op die film 'Project X' waarin ze dat doen) zijn hier schuldig aan. Ook al had de gemeente een alternatief feest georganiseerd, dan nog waren de relschoppers daar om te rellen en niet om te feesten.

   BeantwoordenVerwijderen
  4. De media is er en je zult niet voorkomen dat ze er geen aandacht aan schenken. Dat is een (haast) onmogelijke oplossing. Schuld ligt bij de ouders, die hun kinderen andere normen en waarden hadden moeten bijbrengen.

   BeantwoordenVerwijderen

  Mogelijk gemaakt door Blogger.

  Populaire berichten