Blijf altijd up to date via e-mail!

  Translate

  maandag 1 oktober 2012

  Langstudeerboete van de baan!

   http://www.dub.uu.nl:8080/sites/default/files/styles/article_top/public/legacy/images/spaarpot.JPG


  Beste lezer,

  Ik kan me voorstellen dat je bij het zien van dit soort titels net zo verrast reageert als mij.
  Volgens de telegraaf zou deze boete dus weg gaan, meldt nu.nl.
  Maar is het wel nuttig dat deze boete verdwijnt? Kan men niet een bepaalde vervanging regelen?
   Ik wil graag mijn mening verdedigen over het weghalen van de langstudeerboete in dit artikel.

  Voordat ik hier verder op in ga wil ik graag ter verduidelijking wat meer vertellen over deze boete.
  Wanneer ontvang ik deze boete? En hoeveel bedraagt de boete?

  Wanneer een student  één  jaar langer  heeft gedaan aan zijn bachelor of master studie (dan de werkelijke tijd , bijvoorbeeld mijn studie zou eigenlijk 4 jaar moeten bedragen) dan krijgt deze een boete van 3000 euro. Om precies te zijn , het totaal bedrag van 4700 euro.
  Nou,daar staan wij (als studenten) natuurlijk niet om te springen. Daarom ben  ik  ben ik wel voorstander van het vernietigen, zoals men dat in juridische termen noemt, van de langstudeerboete. 
  Laat dit even voor alle duidelijkheid zijn,zodat hier later geen onduidelijkheden over kunnen ontstaan. 
  Ikzelf ben een persoon die graag zijn studie "as soon as possible" afmaakt en daarna natuurlijk een baan zoekt. Maar je hebt ook mensen die eeuwig in het studentenleven proberen te blijven hangen. Aan die eeuwige student wat dit leest wil ik ook nog even meegeven dat dit artikel natuurlijk niet bedoeld is als persoonlijke aanval.

  Nu ben ik totaal niet geïnteresseerd in economie. Verder doe ik ook geen economische opleiding, máár ik heb wel enigszins economische achtergrond dankzij het profiel "Economie&Maatschappij" wat ik op HAVO heb gevolgd.
  Voor die eeuwige studentjes leg ik wel mijn vraagtekens bij het verwijderen van de boete.
   Als men een beetje logisch (en economisch redeneert) kom ik tot de conclusie dat er eigenlijk een vervanging zou moeten komen voor die boete, die een lager geldbedrag bedraagt. Want de huidige boete is gewoon een achterlijk hoog bedrag. Verder wil ik mijn mening motiveren met de volgende redenatie:
   Die eeuwige studentjes zijn nou niet zo bevorderend voor onze economie; ze hebben geen of slecht betaald werk, waardoor ze niet of nauwelijks deel kunnen nemen in het productieproces.
  En dit zorgt er weer voor dat de economie weer reduceert. 
  Óf, redeneer ik nu verkeerd?
  Daarop mag u mij wijzen door middel van het plaatsen van een opmerking.

   Maar fouten mogen er gemaakt worden, uiteindelijk ben ik ook maar een mens.
  Wat relevant voor dit onderwerp is het feit of de langstudeerboete überhaupt weg gaat...
  Hoe vaak is het ondertussen al voorgekomen dat,in dit geval politici, iets beloven, maar het niet nastreven?

  Als u nog vragen aan mij heeft op opmerkingen wilt plaatsen, ga gerust uw gang en deel uw mening door een reactie te plaatsen.


  See you soon!

  Bronnen: nu.nl foto: http://www.dub.uu.nl:8080/sites/default/files/styles/article_top/public/legacy/images/spaarpot.JPG

  5 opmerkingen:

  1. Misschien zou de schrijver van dit artikel wat langer Nederlands moeten studeren. Het artikel zit vol met taalfouten.

   BeantwoordenVerwijderen
   Reacties
   1. Dat kan kloppen. Ik ben altijd al slechter geweest in Nederlands. Goed dat u me erop wijst. Ik lees het artikel straks nog eens na.

    Verwijderen
  2. Die 'eeuwige studentjes' leveren vaak wel degelijk een bijdrage aan de samenleving. Alleen niet altijd op de manier waarop de gemiddelde burger het graag zou zien.

   Zeggen dat de eeuwige student per definitie ervoor zorgt dat de economie reduceert is gewoon te kort door de bocht.

   BeantwoordenVerwijderen
   Reacties
   1. Ik gaf al aan dat ik niet veel afweet van economie. Zou u uw stelling willen motiveren?

    Verwijderen
  3. Gegroet,

   ben zelf op het moment bezig aan mijn 5e jaar HBO; naast een aandoening aan mijn polsen -waardoor typen helaas niet zo snel vordert als gemiddeld- én het meer dan fulltime werken in het bedrijf van mijn partner, is het mij niet gelukt af te studeren binnen het gestelde tijdpad. Als ik hiervoor afgestraft zou worden, ontneemt men mij niet alleen de kans mij verder te ontwikkelen, maar motiveert dit studenten ook niet om zich naast hun studie in te zetten op andere vlakken. Op die wijze zal het grootste deel van de studenten, voor de duur van gemiddeld 4 jaar, zich puur en alleen bezig houden met hun studie. Dientengevolge minder werkervaring op te geven na het afstuderen, minder 'goedkopere' arbeidskrachten op de markt en seperatie tussen student en maatschappij (een generatie wereldvreemde afgestudeerden?).
   Ik kan me verenigen met de opvatting dat er studenten zijn die door laksheid te lang studeren, niet met de als oplossing voorgestelde algemene langstudeerboete..
   Hoewel men namelijk inderdaad 'zo snel mogelijk' kan afstuderen, wil dit niet zeggen dat de student en betere is. Persoonlijk heb ik liever een juridisch dienstverlener die een jaar langer gestudeerd heeft dan gewoonlijk, maar wel over alle benodigde vaardigheden beschikt. Feit dat U (nog) niet beschikt over de voor een jurist benodigde taalbeheersing, zou reden kunnen zijn hiervoor aparte modules te volgen. Mogelijk komt U dan in het geding qua werkdruk en heeft een jaartje langer nodig. Maar om dit ene jaar nu direct te classificeren als 'eeuwig', vind ik te ver gaan. Bij de term 'eeuwige student' denk ik aan een laks iemand die al 8 jaar op dezelfde uni rondloopt zonder vooruitgang te boeken of uit gebrek aan onderzoek vooraf telkens van studierichting verandert na het eerste jaar (hoewel deze laatste categorie ook deels te wijten is aan het gebrek bij middelbare scholen wat betreft voorlichting etc. en de uitsluiting van bepaalde carrièremogelijkheden door de verplichte profielkeuze op te jonge leeftijd).
   Anyway, het blijft inderdaad een interessante discussie.

   BeantwoordenVerwijderen

  Mogelijk gemaakt door Blogger.

  Populaire berichten