Blijf altijd up to date via e-mail!

  Translate

  donderdag 21 augustus 2014

  Multitasken!


                                   
  Beste lezer,

  Als er iets is wat mij altijd al heeft geïnteresseerd dan zijn het onze hersenen. Hoe ons brein werkt, wat de een nou man en wat de ander nou vrouw maakt, noem het maar op. Zodoende dat ik besloot om iets te delen waar ik meer over te weten ben gekomen: multitasken.
  Wanneer men twee dingen (of meer) tegelijk doet dan heet dit multitasken. Maar wat is dit precies?
  Elk mens heeft een linker en een rechter hersenhelft en wanneer men doet multitasken schakelt men heel snel over van de ene hersenhelft naar de ander. Een hele tijd wordt er door vrouwen geroepen dat zij wel kunnen multitasken en mannen niet. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit klopt. Het heeft met evolutie te maken dat mannen in principe slechter kunnen multitasken dan vrouwen. De prehistorische man was gefocust op een ding: het jagen. Terwijl de vrouw gefocust was op meerde dingen; kinderen in de gaten houden (of de rest van de stam), eten voorbereiden, noem het maar op.
  Ook blijkt dat mannen meer ordenen dan vrouwen (in hun hersenen), hierdoor kunnen vrouwen makkelijker overschakelen van de ene hersenhelft naar de andere. Conclusie: vrouwen kunnen beter multitasken dan mannen. Allemaal leuk en aardig zou je denken, maar is al dat 'ge-multitaske' wel zo goed voor je?

  Multitasken op zich is minder effectief. In de dagelijkse praktijk worden we ermee dood gegooid: mensen scheppen op over hoe goed ze kunnen multitasken en de werkgevers lijken er ook steeds meer naar te verlangen. Dit allemaal terwijl onze hersenen er niet op 'gebouwd' - om het zo maar even te noemen-  zijn om te multitasken. We kunnen niet écht twee dingen tegelijk doen. (Ik heb het hier trouwens niet over de alledaagse dingen zoals je boterham eten tijdens het lezen van je ochtendkrant.)

  Wanneer mensen écht proberen te multitasken raakt ons hoofd te vol. Je raakt sneller vermoeid en dit leidt weer tot stress. Als je je aandacht op meerdere taken probeert te verdelen is dit dus uiteindelijk minder effectief.

  Automatisering speelt een grote rol bij het multitasken. Het lijkt alsof we niet van ophouden weten, zoveel dingen doen we tegenwoordig tegelijk. Maar het is effectiever om je voortaan te focussen op een taak, zo raak je minder snel vermoeid en is je werk sneller klaar.

  See you soon!  0 reacties:

  Een reactie posten

  Mogelijk gemaakt door Blogger.

  Populaire berichten