Blijf altijd up to date via e-mail!

  Translate

  zondag 25 november 2012

  Presenteren!

                                                  Hallo!

  Presenteren, een spreekbeurt geven, spreken in het openbaar.. hoe je het ook wil noemen, diegene wat op dat moment die handeling uitvoert heeft het vaak daar moeilijk mee. Omdat het geven van een presentatie een HBO competentie is wil ik een aantal tips geven over hoe  men een goede presentatie kan geven.


  Uit eigen ervaring weet ik van mezelf dat ik erg nerveus raak voordat ik de presentatie moet geven.
  Met die nerveusheid heb ik leren leven.  Ik vraag aan andere studenten, die net als mij net  aan een vervolgopleiding zijn begonnen,  om ook met die nerveusheid leren te leven. Nerveus zijn is helemaal niet erg. Gezonde spanning is juist goed! Het zorgt er vaak voor dat je , je presentatie tot een goed eindresultaat weet te geven. Je zult je nu wel afvragen hoe je dan een goede presentatie kunt neerzetten ondanks die nerveusheid.

  De basis voor een goede presentatie zit  in het oefenen. Oefen je presentatie totdat je hem kunt dromen! Dan hoef je , als je daar staat, je tenminste niet meer zorgen te maken over de inhoud van de presentatie zodat je , je met de presentatietechnieken kan bezig houden.

  Presentatietechnieken zijn van belang! Van groot belang zelfs! Waarom?
  Omdat de betekenis van woorden niet in woorden zelf zit maar in mensen zelf.
  Je kunt een boodschap het beste overbrengen door te communiceren. Dus in dit geval, door te presenteren. Vaak denken mensen namelijk dat  met informatie overbrengen  wordt bedoelt; zet het maar op de mail. Maar nee, men kan het beste informatie overbrengen door het te presenteren!

  Je moet je presentatie zien als een concert. Wanneer je naar concerten gaat of een dvd van een concert bekijkt dan valt je meteen op dat de show spetterend begint en ook goed aan een eind komt.
  Tijdens een presentatie is net zoals bij een concert de opening en de afsluiting  het aller belangrijkst!
  Vraag mensen maar eens hoe ze het concert van popster X vonden. Vaak zeggen ze dan 'leuk' of 'goed'.  Voor jou is dit dé kans om er dan dieper op in te gaan. Vraag dan eens wat er zo leuk aan was. Mensen beginnen van vaak met het noemen van de opening en het noemen van de afsluiting. De rest blijft mensen minder  snel bij.

  Een goede opening draagt overtuigingskracht. In principe moet je iemand binnen een minuut kunnen overtuigen waarom naar jou geluisterd moet worden, een term die hiervoor gebruikt wordt is 'elevator pitch'. Maak dus gebruik van een pakkende openingstekst! Een goede afsluiting moet herinnerbaar zijn.  Sluit dus nooit af met  ' en dit was mijn presentatie'! Sluit bijvoorbeeld af met een pakkende quote die betrekking heeft op je onderwerp. Of sluit af met een leuke afbeelding om het weekend in te luiden. "Cheers to the freakin' weekend!" (haha!)

  Verder helpt het gebruik van afbeeldingen of video's ook om de presentatie tot zijn recht te laten komen. Maar minimaliseer het gebruik van afbeeldingen of video's.  Te veel kan fataal zijn.
  Let ook op of het gebruik van afbeeldingen of video's geschikt is voor de soort presentatie.
  Een zakelijke presentatie moet men natuurlijk niet te bond maken.
  Verder zorgen afbeeldingen of video's er wel voor dat het publiek zijn aandacht  bij je presentatie houd. Maar let er wel op dat de aandacht van het publiek niet alleen op de afbeeldingen of op de video's is gericht. Het draait zich tenslotte om jou en jou verhaal.
  Verder wil ik nog graag een opmerking maken bij het gebruik van powerpoint.
  Vraag je bij het gebruik maken van powerpoint ook eerst af of het wel überhaupt nodig is om gebruik te maken van powerpoint. Het lijkt erop alsof  tegenwoordig bij elke presentatie gebruik moét worden gemaakt van het bekende presentatie programma. Maar dit is niet zo!

  Kortom:
  Zorg dat je presentatie leuk maar ook vooral interessant is.  Op die manier houd je je publiek erbij.
  En dan lukt het je ook om een goede presentatie neer te zetten!

  Veel succes.

  See you soon!

  0 reacties:

  Een reactie posten

  Mogelijk gemaakt door Blogger.

  Populaire berichten